77-годишният Луис Инасио Лула да Силва с трети президентски мандат в Бразилия

77-годишният Луис Инасио Лула да Силва с трети президентски мандат в  Бразилия Снимка: dallasnews.com

Той победи крайнодесния Жаир Болсонаро с малко повече от 1% на решаващ балотаж.

Лула спечели 50,8% от всички валидни гласове срещу близо 49,2% за Болсонаро. Новият президент ще встъпи в длъжност на 1 януари 2023 г. Той се завърна на политическата сцена след като беше замесен в не един корупционен скандал и дори прекара известно време в затвора, преди да бъде оневинен.

Двамата кандидати са коренно противоположни, отбелязва ВВС. Лула е ляв бивш синдикален лидер, а Болсонаро е десен популист и бивш капитан от армията. Критиците на Болсонаро го обвиняват в безотговорно управление както по време на пандемията, така и в политиката му, благоприятстваща обезлесяването по поречието на Амазонка.

Новоизбраният президент обеща да обедини „една разделена нация” и да сложи край на унищожаването на тропическите гори, но като най-спешна своя цел обяви изкореняването на глада. Лула вече започна да получава поздравления от световните лидери, включително френският президент Еманюел Макрон, който призова за подновяване на приятелските връзки между двете страни, а президентът на САЩ Джо Байдън обяви изборите за "свободни, честни и заслужаващи доверие".

Успехът на Лула отекна в едва ли не осезаеми въздишки на облекчение от Хавана и Каракас. Връщането на един идеологически съюзник начело на такава могъща нация като Бразилия, вместо крайнодесния Болсонаро, е жизнено важно за латиноамериканската левица, а и въобще за политическия пейзаж в Латинска Америка, коментира ВВС.

Вторият възход на Лула, който винаги е бил впечатляващо ловък във връзките и с Вашингтон, и с Хавана, може да осигури жизненоважен тласък както за бразилската икономика, така и за икономиките на страните в региона. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: