Немски учени набират кандидати за проучване, целящо да рестартира културната дейност

Немски учени набират кандидати за проучване, целящо да рестартира културната дейност Снимка: Photo by Yannis Papanastasopoulos on Unsplash


Пандемията от коронавирус сложи край на спортните и културните събития поради риска от предаване на заразата при големи тълпи. Изследователи от Университета в Хале обаче искат да симулират различни начини за събиране на големи групи хора, за да видят как могат да се провеждат подобни събития, без да се рискува здравето на населението.


Институцията търси до 4200 доброволци, които да гледат концерт на певеца и текстописец Тим Бендзко на 22 август. Целта на проучването е да се тестват три различни сценария, за да се разбере кои предпазни мерки за безопасност са най-подходящи, когато се използват на събитията на закрито в бъдеще.


Наречено „Рестарт-19", проучването ще инициира немската звезда да изнесе концерт безплатно за участниците в Лайпцигер Арена. Очаква се участниците в концерти да се държат максимално „реалистично“, за да могат изследователите да записват модели на движение и контакт.


Участниците ще бъдат тествани за COVID-19 24 часа преди концерта и отново непосредствено преди концерта. На всеки участник ще бъде предоставен тракер, който измерва разстоянието им от останалите участници, заяви главният изследовател Стефан Морицин пред германската обществена радиостанция MDR Jump.


Допълнителни 50 сензора ще бъдат инсталирани в концертното пространство, за да се идентифицират точки на контакт. Всички участници в концертите ще бъдат помолени да използват флуоресцентни средства за дезинфекция на ръцете за собствена защита, но също така, за да могат учените да виждат области, които хората докосват често под ултравиолетова светлина.


Първите сценарии ще приличат на събития, каквито са били преди на мястото, където хора от публиката ще влязат в сградата през две врати и ще заемат местата си. Във втория сценарий тълпите ще използват осем входа, за да влязат в арената и всяка втора седалка е недостъпна. В третия сценарий ще участват само 2000 зрители - мястото е с капацитет 12 000 - и социалното разстояние от 1,5 м ще се наблюдава при сядане на хора.


Изследователите се надяват да публикуват своите открития в началото на октомври.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: