Нови предположения за здравето на Путин и намеренията му за Украйна

Нови предположения за здравето на Путин и намеренията му за Украйна Снимка: ilmeteo.it

„Физическото и психическо здраве на президента влияе на начина, по който той взема ключови решения”, пише Telegram-каналът „Генерал СВР“.

Анализирайки последни официални снимки на руския президент, кореспондентът на Kyiv Post Джейсън Смарт установи, че никъде не се виждат ръцете му. Така например след скорошно събитие, на което Путин е стрелял със снайпер, в медиите и в новините са се появили само две снимки – едната покрита с множество водни знаци, скриващи ръцете му, а другата снета в ракурс така, че ръцете му не се виждат, пише mignews.com, цитирайки пост на Смарт в Twitter. 

Журналистът смята, че след като несъмнено са били заснети много повече кадри, а Кремъл е предоставил на медиите само тези два, то причината е да се скрият типичните белези по ръцете, които оставят системите за интравенозно вливане на лекарства, по-точно - химиотерапия.

Тези заключения идват на фона на разпространяващите се слухове, че руският президент страда от рядка форма на рак. Telegram-каналът „Генерал СВР“ посочва, че след оплакване от болки в коремната област, които медиците не са успели да овладеят, руският президент е бил принуден да проведе своя среща „силно наведен напред, опитвайки се позата му да изглежда естествена”. Според медията, това е „знак, че онкологията му прогресира”.

Същевременно, бившият руски съветник в ООН Борис Бондарев, предупреди в интервю за Sky News миналата седмица, че за да спечели войната в Украйна, Владимир Путин е готов на всичко. „Той ще жертва 10, дори 20 милиона руснаци, за да спечели тази война. За него това е въпрос на политическо оцеляване и той разбира, че ако загуби войната, с него е свършено“, казва Бондарев в интервюто.

Той подаде оставка като съветник в постоянната мисия на Русия към ООН в Женева на 23 май, след 20 години служба, като обясни причината в писмо, посочвайки, че "никога не се е срамувал толкова от страната си". Впоследствие Бондарев даде няколко интервюта в големи чуждестранни медии, вкл. в Deutsche Welle, а в свое изказване говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира само, че „Г-н Бондарев вече не е с нас, по-скоро е срещу нас”. 

Относно намеренията на Владимир Путинна вчерашен брифинг Песков повтори подозрението на руския министър на отбраната Сергей Шойгу, че Украйна има технологията да подготви „мръсна бомба”. „Заплахата е налице”, заяви Песков, а на свой брифинг руският външен министър Сергей Лавров допълни: „Това не са празни подозрения". Според руските политици, Украйна ще използва въпросната бомба срещу себе си, за да обвини Русия и „да подкопае доверието в Москва”. 

В общо изявление западните страни отхвърлиха руските обвинения и ги третираха като претекст за по-нататъшна ескалация. Руското министерство на отбраната веднага отговори с брифинг за журналисти и дори представи подготвена карта на зоната, заплашена от радиационно замърсяване, включваща Полша и Източна Германия.

The Moscow Times припомня изявлението на руския президент при обявяване на мобилизацията на 21 септември, че е готов да използва "всички налични средства" във войната в Украйна, а след него и заместник-председателят на Съвета за сигурност Дмитрий Медведев обяви "правото" на Русия да използва ядрено оръжие.

На 6 октомври американският президент Джо Байдън обобщи: „За първи път след Карибската криза имаме пряка заплаха от използване на ядрени оръжия. Не мисля, че може да се използват тактически ядрени оръжия, без това да завърши с Армагедон“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: