Botox помага и срещу депресия

Botox помага и срещу депресия Снимка: pixabay.com

Botox помага срещу депресията, вместо само да парализира мускулите на лицето и да не позволява вътрешният психологически климат да се отрази на начина, по който изглеждаме?

С ботокс (Botox) мускулите на лицето могат да бъдат парализирани, така че да се изгладят бръчките. Препаратът се използва и за лечение на мигрена, мускулни крампи, прекомерно изпотяване и инконтиненция. В зависимост от медицинската или козметичната цел, ботокст се инжектира под кожата в различни части на тялото. Това са сръвнително познатите ефекти от приложението му. Но сега има нещо ново. 


Американски изследователи  установяват, че хората, които са лекувани с Ботокс по различни причини, страдат по-малко от депресия, отколкото  останалите изследвани групи. 

Фармацевти от Калифорнийския университет основават своите открития на база събрани данни от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA). Те съдържат около 13 милиона доклада за пациенти за нежелани лекарствени реакции. Рубен Абагян, професор по фармация, и неговият екип  използват 40 000 от тези доклади за своите анализи.

Въз основа на тези данни, учените намират болни от депресия и лекувани с ботокс. Те сравняват чувствителността им към депресия с пациенти, които са били лекувани с други средства. Изследователите установят, че при групата на лекуваните с ботокс вероятността да бъде развита депресия е между 40 и 88 процента по-малка в сравнение с групата на лекуваните по друг начин. 

„От години лекарите наблюдават, че ботоксът, който се инжектира по козметични причини, изглежда облекчава депресията“, казва Рубен Абагян. „Смяташе се, че това е така, защото пациентите вече не могат да се мръщят“. Въпреки това екипът му открива, че механизмът може да е по-сложен.

„Тази констатация е вълнуваща, защото подкрепя ново лечение за повлияване на настроението и борба с депресията, едно от най-често срещаните и опасни психични заболявания“, казва Тигран Макунтс, който е работил върху изследването, докато е бил студент. Сега изследователите стартират клинично проучване, за да изследват директно връзката между ботокс и чувствителността към депресия.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: