Служители на Apple се оплакаха от ниските заплати и обявиха първата национална стачка

Служители на Apple се оплакаха от ниските заплати и обявиха първата национална стачка Снимка: smh.com.au

Това е уникален случай

Докато самата компания Apple активно расте и поскъпва, в същото време нейни служители в различни части на планетата изразяват недоволството си от своето положение.

За това съобщава австралийското издание SMH.

Така например, работниците на Apple Store в австралийските градове Бризбейн, Чермсайд и Чарлстаун преустановиха работа за един час. По този начин те решиха да изразят протеста си срещу ниското заплащане и условията на труд.

По думите на експерти това по принцип е първата общонационална стачка на работниците в търговията на дребно в историята на Австралия.

„Това е първият случай на спиране на работа на национално ниво в историята на търговията на дребно. Нашите историци проучиха всички исторически документи и не можаха да открият нито едно подобно събитие. Това е огромна стъпка напред към работата с хора, на които им се плаща толкова малко и към които се отнасят зле“.

       Джош Кулинан, секретар на синдиката RAFFWU

В същото време в профсъюза отбелязват, че новите правила на Apple за заплащането на труда, които компанията въведе още през август 2022 г., ще доведат до реално намаляване на заплатите на работниците. В същото време броят на работните им часове може да нарасне до 60 часа седмично, пише изданието.                                                                                                     

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: