Астрономи предупредиха за магнитни бури, които ще продължат 17 дни подред

Астрономи предупредиха за магнитни бури, които ще продължат 17 дни подред Снимка: wikipedia.org

Такъв дълъг период на смущение през последните няколко години все още не е прогнозиран. Той може да се превърне в сериозна заплаха за здравето на метеозависимите хора.

Всичко може да се събере в един момент: стресът, най-трудният период на есента и 17 дни магнитни бури подред. Дори напълно здрави хора едва ли ще преживеят толкова дълга, непрекъсната слънчева активност без последствия. Ето защо е толкова важно да следим здравословното си състоянието си точно в дните с магнитни бури.

Първите признаци на магнитна буря ще се появят още през този четвъртък, 20 октомври. Атмосферното смущение ще бъде 4 бала. Обикновено такава буря се счита за незначителна, тя не води до сериозни прекъсвания в работата на техниката или до последици за здравето. 

Но това ще бъде само "затишие пред уря". Повишеният фон ще се запази и на 21 октомври, след което ни очакват 4-5 дни "затишие" и 17 дни непрекъснати магнитни бури.

Силни смущенията се очакват на 30 октомври, 2 и 5 ноември, предупреждават от Лабораторията за слънчева астрономия на руския Институт за космически изследвания и от Института за слънчево-земна физика към РАН.        

                                                                                               

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: