Мъск вече не иска да поддържа безплатно интернет-терминалите Starlink в Украйна

Мъск вече не иска да поддържа безплатно интернет-терминалите Starlink в Украйна Снимка: tech.wp.pl

Компанията на милиардера SpaceX дори уведоми Пентагона за това и иска разходите да се поемат от Министерството на отбраната на САЩ, съобщи CNN.

След нахлуването на Русия, сателитните интернет терминали Starlink започнаха да пристигат в Украйна и се превърнаха в жизненоважен източник на комуникация за украинската армия, позволявайки ѝ да поддържа връзка дори когато клетъчните комуникации и интернет мрежите бяха унищожени.

Към днешна дата в Украйна са прехвърлени около 20 000 сателита Starlink. Според Илон Мъск, до момента операцията струва на SpaceX ­$ 80 милиона, с тенденция до края на годината да надхвърли $ 100 милиона. В тази връзка SpaceX предупреди Пентагона с писмото си, че може да спре финансирането на услугата в Украйна, ако американската армия не предоставя на компанията няколко десетки милиона долара месечно. 

„Ние не сме в състояние да дарим допълнително терминали на Украйна или да финансираме съществуващите за неопределен период от време“, цитира CNN писмото на SpaceX до Пентагона.

Неотдавна Мъск публикува в Twitter „план за край на войната“, предвиждащ Крим да остане руска територия, а в новите анексирани райони отново да се проведат референдуми под надзора на ООН, за да се „уважи” волята на местното население. На 11 октомври Vice писа, че преди публикацията Мъск е разговарял с Путин, но милиардерът заяви в Twitter, че за последен път се е чувал с руския президент преди 18 месеца и двамата са говорили за Космоса. 

Междувременно, американският политически стратег Джейсън Джей Смарт напомни на Мъск, че по повод неговия „мирен план”, бившият украинският посланик Андрий Мелник го изпрати „да върви на м@йната си“.  "Ние просто следваме съвета му", отговори Мъск на Смарт, изяснявайки по този начин „недоимъка”, настъпил в SpaceX с поддържането на интернет-връзките в Украйна.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: