Руският министър на вътрешните работи не получи американска виза

Руският министър на вътрешните работи не получи американска виза Снимка: case.edu

Това провали участието на Руската федерация в срещата на върха на вътрешните министри в ООН.

САЩ всъщност са отказали визи на цялата руска делегация, съобщи в четвъртък за РИА "Новости" постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя 

„Поради действията на американската страна участието в срещата на върха на руската делегация от Министерството на вътрешните работи, оглавявана от министъра на вътрешните работи Владимир Колоколцев, беше осуетено. На представителите на Руската федерация не са издадени визи. Това е поредното грубо нарушение от страна на Съединените щати на техните задължения по споразумението за централата на ООН“, каза Небензя.

Той подчерта, че издаването на визи за делегати на събития на ООН не е привилегия, а международно правно задължение на Съединените щати. 

От началото на войната в Украйна някои страни от ЕС силно ограничиха издаването на визи на руски граждани. Към ограниченията  се присъединиха Чехия, Латвия, Литва и Естония, чиято министър-председателка Кая Калас заяви, че посещението в ЕС е привилегия. В последно време балтийските държави прилагат стриктно и ограничението при връщането си в Русия руските туристи да внасят суми в размер на максимум € 300.   

Дания и Холандия спряха издаването на визи за краткосрочен престой. Финландия обяви, че от 1 септември ще намали десет пъти издаването на туристически визи за руснаци. 

Министърът на външните работи на Германия Аналена Бърбок предложи да се спре споразумението за облекчаване на визовия режим с Русия. Тя поясни, че е важно да не се лишанат от възможността да напуснат Руската федерация онези, които „имат смелостта да се противопоставят на режима“. Според нея това могат да бъдат не само опозиционери или журналисти, но и студенти.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: