Страните от ЕС се споразумяха за таван на цените на руския петрол, доставян по море

Страните от ЕС се споразумяха за таван на цените на руския петрол, доставян по море Снимка: oilprice.com

Евросъюзът се договори за въвеждането на нов, осми пакет от санкции.

Въпреки опасенията на някои страни до какво би довел ценовият таван на руския петрол, европейските дипломати като цяло одобриха плана, предложен от Урсула фон дер Лайен, съобщи Politico, позовавайки се на близки до дискусиите, както и на публикация на унгарския външен министър Петер Сиярто на страницата му във Facebook.

Проектопланът за първи път създава правна основа за въвеждане на таван на цените на руския петрол, който ще влезе в сила паралелно с петролното ембарго. Конкретният ценови диапазон все още не е определен, тъй като параметрите му трябва да се съгласуват и с други страни, изразили желание да се присъединят към механизма.

Гърция, Малта и Кипър до последно се съпротивляваха на идеята. Икономиките на трите страни зависят силно от корабоплаването и респ. от транспортирането на руски петрол с танкерите им. Но след като получиха гаранции за подкрепа в случай на проблеми, се съгласиха да се присъединят към мярката.

Унгария, традиционно труден член на ЕС при налагането на санкции срещу Русия, този път се оказа по-сговорчива, след като се договори, че ценовият таван на петрола няма да засегне доставките по тръбопроводи. Освен това, ядрената енергия не стана обект на дискусии, свързани със санкциите, така че Унгария ще продължи да си сътрудничи с Русия по проекта за разширяването на нейната АЕЦ в Пакш. 

Освен петрола, новият пакет санкции ще включва ограничения върху вноса на руски металургични продукти в ЕС и върху износа на високотехнологични индустрии в Русия, както и персонални ограничения. От списъка със санкционни стоки може би ще отпаднат руските диаманти, както настояваше Белгия. Чернова на проекта за осмия пакет санкции вероятно ще бъде представена днес. 

Въвеждането на пределни цени на руския петрол ще се отрази на приходите в руския бюджет. Москва все още не може да замени изцяло изгубените европейски петролни пазари, отчасти и защото няма подготвена инфраструктура да изнася петрол в такива количества към други контрагенти. Металургичния износ, който Русия пренасочи към „приятелски” страни, също е на загуба, твърдят най-големите руски металургични компании.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: