Нидерландия отне лиценза на оператора на "Турски поток"

Нидерландия отне лиценза на оператора на "Турски поток" Снимка: aa.com.tr

Нидерланската централна администрация за внос и износ (CDIU) е информирала за решението си оператора на газопровода South Stream Transport B.V. на 17 август, съобщи Радио „Свободна Европа”.

Това означава, че South Stream Transport B.V., нидерландското дъщерно дружество на „Газпром”, което управлява експлоатацията и поддръжката на „Турски поток”, би следвало да преустанови дейността си още на 17 септември. 

За да поддържа „Турски поток” в техническа изправност, South Stream Transport B.V. трябва да разполага със специализирана техника, която Русия не произвежда. Досега компанията внасяше въпросното оборудване в Руската федерация от Европа, но заради санкциите, наложени от ЕС на Русия, South Stream Transport B.V. вече няма достъп до сложната техника, което е и причината за отнемане на лиценза ѝ. 

South Stream Transport B.V. е добре запозната със ситуацията, но няма да спре доставките за Турция и Европа, съобщи Anadolu Agency. Изявлението на оператора на „Турски поток” подчертава санкциите като причина за отнемането на лиценза и посочва, че South Stream Transport B.V. е направила необходимите заявки за подновяването му. 

Компанията предупреди, че без европейското оборудване не може да наблюдава състоянието на газопровода, нито пък да осъществи спешен ремонт при необходимост – като например, станалите напоследък епидемични течове. 

Ситуацията е рискова, тъй като двете тръби на „Турски поток” минават по дъното на Черно море, което е сеизмична зона и сигурността и безопасната работа на газопровода трябва да се следи постоянно. Заради това много от експертите на компанията смятат, че транспортирането на газ трябва веднага да се спре. 

"Турски поток" понастоящем е единственото газопреносно трасе, по което към Европа се подават 33 милиарда кубически метра природен газ годишно. Половината от това количество е предназначено за Турция, а останалото се разпределя през България за Гърция, Северна Македония и най-вече за Сърбия и Унгария. 

Според експерти, при евентуално преустановаване на доставките, за тези  страни ще бъде трудно, но не и невъзможно да намерят алтернативни доставчици. Но спирането и на този газопровод би лишило Русия от приходи, които трудно ще компенсира, дори с новите големи клиенти Индия и Китай. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: