Украинският транзит остана единствената директна газова връзка от Русия за Европа

Украинският транзит остана единствената директна газова връзка от Русия за Европа Снимка: telesurenglish.net

Според Bloomberg, този маршрут е силно уязвим и може да стане следващата цел на Кремъл, след спирането на Северен поток.

Засега единственото съображение на Русия да поддържа украинския транзит, са "приятелските" ѝ държави в Европа – преди всичко Унгария, която получава природен газ основно чрез украинския маршрут. Въпреки това в края на август унгарските власти се презастраховаха, осигурявайки си допълнителни газови доставки на изгодни цени по Турски поток.

В момента обемът на доставките през територията на Украйна е под 40% от възможния капацитет. След като Русия пое контрола над транзитната станция в Сохрановка и според украинските власти я извади от експлоатаци, на територията на Украйна остана да действа само едно транзитно съоръжение – станцията Суджа. Ако бъде блокирана или атакувана, Европа ще загуби още приблизително половината от сегашните руски газови доставки, отбелязва Bloomberg. 

В момента общият обем на руските газови доставки за Европа е около 80 милиона кубически метра на ден. Без украинския транзит, основен източник на руски газ остава Турски поток, чрез който Русия ще може да снабдява с газ „приятелските” Сърбия и Унгария.

От началото на годината обемът на доставките на газ от Русия за Европа е намалял с 50%. Европа настоява, че Русия изнудва страните от континента заради подкрепата им за Украйна. Москва твърди, че са виновни въведените санкции, включително срещу газовото оборудване и подчертава, че ще възобнови газовите доставки, ако санкционните ограничения бъдат вдигнати. 

Предвид събитията от последната половин година обаче, обещанията на Русия, включително договорите ѝ като търговски партньор, не предизвикват доверие и лишават от перспектива евентуални бъдещи споразумения.

Министрите на енергетиката на страните от ЕС днес се събират, за да обсъдят енергийната сигурност на континента, включително таван на цената на руския природен газ, разделяне на ценообразуването на електроенергията от цената на природния газ, както и насочването на данъците от свръхпечалбите на енергийните компании за енергийни помощи на бизнеса и гражданите на ЕС.  

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: