Сблъсъци между полицията и демонстранти пред иранското посолство в Лондон

Сблъсъци между полицията и демонстранти пред иранското посолство в Лондон Снимка: thestar.com

Протестите, предизвикани от смъртта на арестуваната в Техеран Махса Амини, се разпространяват от Иран в целия свят.

В Лондон десетки протестиращи в неделя следобед заобиколиха иранското посолство, скандирайки "Смърт на ислямската република", съобщава ВВС. Протестиращите са развявали старото национално знаме на Иран от преди 1979 г. 

Кадри, публикувани онлайн, показват сблъсъци сред тълпата. Протестът се е придвижил от иранското посолство към Ислямския център в британската столица. Сградата е била замеряна с камъни, тухли и бутилки. При опитите да разгонят демонстрантите, най-малко петима полицаи са били тежко ранени и се лекуват в болница. Арестувани са 12 души. 

Според британските сили на реда, участващите в протеста са показали „очевидно групово намерение да предизвикат безредици“. Районът днес е под засилено полицейско присъствие.

Според официални източници от Иран, потушавайки избухналите в ислямската република протести, силите на реда са убили вече 35 души. Въпреки това протестните митинги продължават в редица ирански градове. Властите твърдят, че биха приели „дискусии”, но няма да допуснат безредици. 

Масха Амини почина след ареста ѝ, довел до тридневна кома. Иранската морална полиция, която я арестува, отрича да е използвала насилие и обяснява смъртта ѝ с "внезапна сърдечна недостатъчност". Семейството ѝ обаче казва, че Масха е била напълно здрава. 

Тя е задържана с обвинението, че нарушава закона за носене на хиджаб, който задължава иранските жени да покриват плътно главата си, без да оставят „на показ” дори кичур коса – което е и „прегрешението” на 22-годишната Масха Амини.

Смъртта ѝ предизвика вълна от протести в ислямската република. Кадри от демонстрациите показват многолюдни тълпи, предвождани от жени, които демонстративно режат косите си, хвърлят хиджабите си и ги палят

Протести срещу Иран се проведоха пред  редица западни посолоства в Техеран, както и около иранските дипломатически мисии в Канада, Чили и Ирак.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: