Москва повишава тарифите за газ и комунални услуги за бизнеса и населението

Москва повишава тарифите за газ и комунални услуги за бизнеса и населението Снимка: Еuronews

Русия намали драстично подаването на природен газ за Европа, което повиши цените на синьото гориво на континента и на световния газов пазар.

В същото време разпределителните газостанции, които вече не захранват Северен поток, горят на място, т.е., във въздуха „излишния” природен газ, а Москва често злорадства по повод енергийната и ценова криза, която предизвика в Европа.

На този фон обаче Руската федерация за втори път тази година „индексира” своите тарифи за газ и комунални услуги. Повишението влиза в сила от 1 декември 2022 г., макар че беше насрочено за м. април 2023 г., съобщи в края на седмицата Министерството на икономическото развитие. Съобщението избягва израза „повишение на цените”, като го заменя с „индексиране на тарифите”.

От прес-службата на ведомството посочиха пред „Интерфакс” конкретните ценови изменения: тарифите за газ за промишлеността и гражданите ще се повишат с 8.5%, а тарифите за електроенергия, топла и студена вода, парно и сметосъбиране скачат с 9%

„Окончателното решение за нивото на индексация в определен регион ще се взема от местните правителства”, обясниха от Министерството на икономическото развитие, подчертавайки, че причината за това „рязко и извънредно” увеличение е инфлацията. Причина за нея не се посочва, но се обяснява механизма на ценовата „индексация”:

„През последните три години правителството на Руската федерация задържаше тарифите, индексирайги ги два пъти по-ниско от инфлацията. Това позволи контролирано, плавно и безболезнено индексиране за потребителите“.

След „индексацията” на природния газ и комуналните услуги от 1 декември, правителството уверява, че ще предприеме подобна стъпка едва през юли 2024 г. 

Същевременно, с първия си указ след този за мобилизацията, Владимир  Путин повиши с 4% заплатите на държавните служители, включително в следствения комитет, прокуроратурата, съдилищата, президентската администрация и сметната палата. Увеличението влиза в сила от 1 октомври 2022 г. 

През април потребителските цени в Руската федерация отбелязаха повишение със 17,8%, а официалната прогноза до края на годината е за ценови скок с още 12.4%. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: