Сър Елтън Джон стана кавалер на Националния медал за хуманитарни науки на САЩ

Сър Елтън Джон стана кавалер на Националния медал за хуманитарни науки на САЩ Снимка: 13wham.com

Ветеранът получи отличието след вчерашния си концерт в Белия дом.

Спектакълът му в резиденцията на американския президент е първи от 1998 г. насам, припомня ВВС. Елтън Джон свири в петък вечер на открито, на южната поляна край Белия дом, пред над 2000 гости - учители, медицински сесри, правозащитници - за да „отпразнуваме обединяващата и лечебна сила на музиката и да почетем тези, които творят ежедневната история“, както се изрази американският президент.

В края на концерта Джо Байдън изненада музикалния ветеран с високата американска награда. 

Според New York Times, и Доналд Тръмп е опитвал да покани Елтън Джон, още на встъпването му в длъжност като президент през 2017 г., но музикантът е отказал, макар че е свирил на третата сватба на Тръмп с Мелания Кнаус през 2005 г. Все пак Тръмп е голям фен на Елтън Джон и парчето му „Tiny Dancer“ беше важна част от предизборните митинги на Тръмп, въпреки че певецът изрази резерви.

„Не искам музиката ми да има нещо общо с американска предизборна кампания. Аз съм британец. Срещнал съм се с Доналд Тръмп, той беше много мил, но неговите политически възгледи са си негови, моите са много различни, не съм републиканец от милион години”. каза тогава музикантът пред The Guardian.

Този път сър Елтън Джон „се отби” в Белия дом след концерта си в Торонто на 8 септември, на който изрази почитта си към покойната Елизабет II. „Тя преведе страната през някои от нашите най-велики и мрачни моменти с финес, благоприличие и истинска грижовна топлина“, каза рок-ветеранът за кралицата и насърчи публиката да слави живота й с музика

След Вашингтон сър Елтън Джон ще продължи прощалното си турне, ознаменувайки своята 75-годишнина и 50-годишната си музикална кариера.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: