Министър Николова се среща с представители на германски туроператори

Министър Николова се среща с представители на германски туроператори Снимка: pixabay.com

Немските власти издадоха предупреждения за пътуване до областите Благоевград, Добрич и Варна.

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова проведе спешна среща с представители на германските туроператори у нас, след като вестта за забраната на немските власти достигна до нея.

 

Министър Николова запозна присъстващите с предприетите от нея мерки относно издадените предупреждения за пътуване. Тя уточни, че още на 7 август е изпратила писмо до Министерство на външните работи за бърза реакция на висше дипломатическо ниво и за защита на българската национална позиция. Трябва да сме сигурни, че случаите в старческите домове не рефлектират в курортите, уточни министърката.

По време на разговорите бе обсъдена и възможността да се подсигурява директен трансфер на туристопотока към мястото за настаняване с цел намаляване на физическите контакти и безопасно придвижване на гостите.

Вицепремиерът и туроператорите коментираха излъчения репортаж от курорт Златни пясъци, в който по време на организирани забавления в нощни барове на открито не са спазвани въведените от българските власти противоепидемични мерки. 

Тя цитира данни от Единната система за туристическа информация (ЕСТИ), които показват, че от 1 юни 2020 г. до 6 август 2020 г. пренощувалите немски туристи в местата за настаняване в цялата страна са малко над 34 хил., като най-голям брой са отседнали в Златни пясъци - 7721, Слънчев бряг - 7490, Албена - 2581, София - 1921, Варна - 1875.

Според статистиката от началото на годината до 6 август 2020 г. пренощувалите граждани на Германия у нас в места за настаняване са над 48 хил. Също така за периода януари – юни 2020 г. на ГКПП са отчетени над 38 756 посещения на немски туристи, което е спад от 82,5%.

Присъстващите уточниха, че вярват на казаното от министъра и предложиха да се направи доклад за обстановката конкретно в курортите около Варна и да се предложат конкретни мерки. 

Трябва да успокоим хората и да им покажем, че разпространението в област Варна и Добрич е клъстерно, и по-конкретно в старчески домове, коментираха туроператорите. Според тях е нужна спешна реакция, защото в противен случай ще започне затваряне на хотели.

Друго предложение бе да се промени методологията за отчитане на случаите с COVID-19. Туроператорите изразиха притеснения, че немският гражданин вярва на официалните данни от институциите и че докато се обявяват подобни цифри, няма да има положителен резултат за сектора. 

От своя страна министър Николова отговори, че ще инициира разговори с Министерството на здравеопазването, така че да се наблегне на факта, че България е с най-ниска смъртност от коронавирус.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: