Мексико предлага световно примирие за пет години

Мексико  предлага световно примирие за пет години Снимка: https://pixabay.com/

Инициативата ще бъде внесена в ООН

Мексиканският външен министър Марсело Ебрард ще внесе инициатива в ООН за намиране на начин за разрешаване на ситуацията в Украйна, съобщи президентът на латиноамериканската страна Андрес Мануел Лопес Обрадор

„Днес, когато с гордост празнуваме годишнината от независимостта, искам да ви информирам за предложението, което министърът на външните работи на Мексико Марсело Ебрард ще представи на Общото събрание на ООН през следващите дни“, обяви президентът Обрадор.

Той добави, че има спешна нужда да се постигне споразумение за прекратяване на войната в Украйна и да се постигне примирие за най-малко пет години в интерес на мира между всички страни, така че да може да се посвети време на борбата срещу сериозните социални и икономически проблеми, от които страдат народите по света.

Това каза президентът в обръщение към гостите на церемонията по повод националния празник.

Обрадор предложи сформирането на Комитет за диалог и мир, който, в съгласие със страните, ще включва индийския премиер Нарендра Моди и папа Франциск, както и генералния секретар на ООН Антонио Гутериш като посредници.

Мирната мисия трябва да има за цел незабавно прекратяване на военните действия в Украйна и започване на преки преговори между президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Володимир Зеленски“, каза Обрадор.

Що се отнася до предложението на Мексико за обявяване на световно примирие за пет години, съответният документ, уточнява президентът на Мексико, според него трябва да бъде приет с одобрението на Съвета за сигурност на ООН и да включва въпроси, свързани с ядрените оръжия и ракетите.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: