Всяка втора руска компания е отрязана от експортните пазари

Всяка втора руска компания е отрязана от експортните пазари Снимка: pikist.com

В същото време Министерството на икономическото развитие на РФ прогнозира, че приходите на икономиката от износ през тази година дори ще нараснат, за сметка на увеличаващите се цени на петрола и газа.

Почти половината от руските компании износители изпитват затруднения с продажбата на продукцията си в чужбина заради санкциите на Запада и ограниченията върху международните разплащания.

10% от износителите са принудени прекратят доставките на външния пазар, а други 35% са се сблъскали с частично спиране на износа, показва оперативно допитване до предприятията, проведено от Централната банка на РФ, съобщава The Moscow Times.

Като цяло почти 60% от компаниите износители са имали известни проблеми с експортните доставки, отбелязва регулаторът в обзора "Регионална икономика". В същото време само една четвърт от попадналите под санкционния "бойкот" са успели да намерят нови купувачи за своите стоки.

Най-плачевна ситуация Централната банка е регистрира в дървообработващата промишленост, която от началото на лятото е под ембарго на Европейския съюз. 52% от компаниите са били принудени да спрат изцяло или частично износа, тъй като са се сблъскали с откази на контрагенти и не са успели да намерят алтернативни клиенти.

Случващото се в горския отрасъл е "по същество катастрофа", оплака се през юни генералният директор на компанията "Свеза Лес" Анатолий Фришман. Според топ мениджъра, който оглавява най-големия производител на шперплат в страната, опитите за преориентиране на износа към Азия са го направили нерентабилен: превозването на продукти в Китай е твърде скъпо.

Близка до катастрофална е ситуацията и в металургията, където 29% от компаниите не са могли да намерят клиенти, които да заменят "отказалите се", а други 12% са били принудени напълно да ограничат доставките. 

Почти толкова - 13% от компаниите, са спрели износа в машиностроенето, други 19% са загубили част от купувачите си. Не са намерили купувачи, или напълно са спрели износа 30% от химическите заводи, 18% от селскостопанските предприятия, толкова производители на хранителни продукти, следва от проучването на Централната банка.

Ако изключим суровините и енергийните прдукти, които частично попаднаха под европейското ембарго, спадът на износа ще бъде 17% в края на годината, предупреди първият вице-премиер Андрей Белоусов в края на август. Министерството на икономическото развитие прогнозира, че приходите на икономиката от износ през тази година дори ще нараснат - от 493,8 на 585,3 милиарда долара. Това обаче е следствие главно от покачващите се цени на петрола и газа.

Що се отнася до несуровинните неенергийни прдукти, то за тях не е лесно да се намерят купувачи дори в "приятелските" страни, оплака се Белоусов: "В света никой доброволно няма да отстъпи пазарите. Дори нашите приятелски страни - всички се борят за пазари".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: