Китайски капан за руски вложения от над $ 100 милиарда

Китайски капан за руски вложения от над $ 100 милиарда Снимка: globaltimes.cn

Руските власти установиха, че преобразувайки 17% от валутния си резерв в юани, са го направили нещо като заложник, тъй като Китай не позволява изтеглянето им "просто така".

Продажбата на китайска валута, въпреки инвестираните от Русия над $ 100 милиарда, изисква отделно споразумение с Китай. Това се посочва в презентация на Централната банка на Руската федерация (РФ), подготвена за среща с членове на правителството, на която се обсъжда бъдещето на златните резерви и плановете за попълването им с „приятелски“ валути.

Според документа, цитиран от Bloomberg, руските власти разглеждат възможността за закупуване на юани и други "меки" валути за $ 70 милиарда. В същото време Централната банка признава, че след налагането на санкциите и забраната за транзакции с долари и евро, не е лесно да се намерят други надеждни валути.

Изборът се свежда до няколко „приятелски“ държави. Но турската лира не може да излезе от спиралата на хроничната девалвация и за 10 години е загубила 90% от стойността си. Дирхамът на ОАЕ е „политически риск“, отбелязва Централната банка, предвид информацията, че висши американски служители са посещавали емирствата, настоявайки Дубай да не се превръща в център за заобикаляне на санкциите.

Остава юанът, но с него има проблеми: сравнително лесно е да се инвестира в китайски активи, но за да се изтегли инвестицията обратно, се изисква разрешение от китайските власти, "което ще бъде много трудно да се получи при криза", според Централната банка на Русия.

Де факто, в китайската клопка попаднаха последните незамразени руски резерви. От $ 640 милиарда, с които разполагаше руската Централна банка преди началото на войната в Украйна, около половината станаха обект на първата вълна от западни санкции. Това са долари, евро, японски йени, британски лири, австралийски и канадски долари.

През април САЩ въведоха санкции и срещу руското злато – 2,3 хиляди тона златен резерв на Централната банка на РФ, петият по големина в света. И въпреки че се съхранява в Русия и не може да бъде "арестуван", едва ли е възможно благородният метал да се продава в чужбина „тайно“ - руското злато съдържа характерни примеси, които лесно разкриват произхода му. 

Но резерв или не, златото е ценна суровина и по модела с руския петрол, Китай отново се възползва, закупувайки рекордни количества руско злато на благоприятни цени – в юани, разбира се.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: