Подозрения за руски шпиони растърсиха германското правителство

Подозрения за руски шпиони растърсиха германското правителство Снимка: foreignpolicy.com

Има данни, че вътрешното разузнаване на Германия разследва двама висши служители, които работят по енергийните доставки.

Според вчерашна статия в Die Zeit, федералната служба за защита на конституцията (BfV), разглежда случай с двама държавни служители „на ключови позиции в енергийните доставки“, заподозрени, че са „къртици” на Кремъл. Ако се потвърди, случаят ще се окаже грандиозен пробив в сигурността в изключително чувствителния енергиен момент за Германия и Европа. 

Министерството на икономиката и климата и министър Роберт Хабек, който е и заместник на канцлера Шолц, не са коментирали случая.

Един от най-чувствителните въпроси, пред които е изправена германската държава, е дали да продължи със Северен поток 2, проект, който години наред немските правителства защитаваха. Работата по газопровода беше спряна след нахлуването на Русия в Украйна, а според Die Zeit, подозранията за пробив в сигурността са свързани именно с вътрешни документи по Северен поток 2.

Германия от месеци обсъжда как да се откаже от руския газ и да го замени с алтернативни доставки, а Хабек и други членове на кабинета често подчертават решимостта си да измъкнат Германия от руската енергийна зависимост. 

Но според Die Zeit, „много документи в министерството на икономиката свидетелстват за редица прояви на разбиране към руската гледна точка” и най-поразителното е, че документацията често не съвпада с официалната линия на германското правителство.

Разследвайки двамата служители, BfV е открила „биографични аномалии” и „емоционална близост с Русия“, което само по себе си не ги изобличава, особено предвид "топлите" връзки на много представители на немския политическия елит с Кремъл, посочва Die Zeit. 

Ако подозренията се оправдаят, срамната ситуация ще компрометира тежко сегашното правителство на Германия, заплашвайки цялата ѝ икономика. От друга страна един такъв шпионски скандал би бил триумфален пиар за Москва, обобщава Die Zeit.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: