ЕС ще предостави на Украйна 5.5 милиона противорадиационни таблетки

ЕС  ще предостави на Украйна 5.5 милиона противорадиационни таблетки Снимка: republicworld.com

Атомната централа Запорожие напоследък е чест обект на атаки, за които Украйна и Русия се обвиняват взаимно, но така или иначе ситуацията повишава риска от изтичане на радиоактивни материали.

Като готовност за превенция, в районите в радиус 50 км. от централата, властите раздават таблетки калиев йодид, включително 25 000 хапчета в близкия Енергодар, но партидата от ЕС ще позволи по-широк периметър на радиационна защита. Очаква се и пратка от Австрия с още половин милион таблетки, съобщава ВВС. 

Препаратът предотвратява абсорбирането на радиоактивен йод от щитовидната жлеза на човека. Местните жители са предупредени да го приемат само при потвърдено изтичане на радиация, а не като превантивна мярка, тъй като калиевият йодид не е безвреден за човешкия организъм.

АЕЦ Запорожие в Южна Украйна е окупирана в първите седмици след руската инвазия в Украйна. Украинският персонал, който продължава да обслужва централата, каза пред BBC, че руските войски я използват като военна база и че обслужващият екип реално работи под дулата на вражеските оръжия. 

Неотдавнашните боеве и възникнал пожар в района причиниха известни щети на централата, но досега не е регистрирано увеличение на нивата на радиация в района. Въпреки това специализираният персонал е загрижен, че по-голяма повреда може да доведе до радиоактивно замърсяване върху голяма площ.

Ядрената агенция на ООН МААЕ настоява за достъп до съоръжението от няколко месеца и неин международен екип вчера пристигна в Украйна с надеждата най-сетне да получи разрешение да инспектира обекта  през следващите дни .

Високите нива на радиация, респ. на радиоактивен йод, могат да увеличат риска от рак на щитовидната жлеза при бебета, деца и млади хора, дори години след облъчването. Ако калиевият йодид се приема в точното време и в правилната доза, щитовидната жлеза ще го абсорбира вместо по-опасния йод-131, който се отделя при ядрена авария. По този начин калиевият йодид предотвратява по-сериозни рискове за здравето. 

Много страни разполагат със запаси от тези таблетки, които обаче предпазват само щитовидната жлеза, но не и други органи на тялото.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: