Огромен горски пожар пълзи към Москва

Огромен горски пожар пълзи към Москва Снимка: almayadeen.net

Огнената стихия е обхванала горите в Рязанска област, традиционна илюстрация за историческия „руски лес”.

Пожарът е избухнал на 7 август, но от Рязанска област са съобщили за това едва 10 дни по-късно, за да поискат допълнителни сили от Министерството на извънредните ситуации. В Москва и Рязан, който е на по-малко от 200 км от руската столица, вече се усеща мирис на изгоряло и смог. 

На правителствено съвещание на 24 август Владимир Путин е заявил, че Русия разполага „с всички необходими средства, сили и ресурси за реагиране при подобни извънредни ситуации". Според него трудностите при гасенето са свързани единствено с "организацията на работа", съобщава The Moscow Times.

На същото съвещание обаче министърът на извънредните ситуации Александър Куренков твърди, че пожарникарите не разполагат с достатъчно верижни превозни средства с повишена проходимост, високоефективни при потушаването на горски пожари. Силният огън дори принуждава огнеборците да оставят машините си и да се спасяват, така че има унищожени единици специална техника.

Руският президент е изпратил на място министър-председателя Михаил Мишустин и заместника му Дмитрий Григоренко и е разпоредил „пожарите да се потушат бързо”. Според губернатора на Рязанска област обаче, гасенето ще отнеме поне две седмици, „ако не се появят други фактори”, съобщава РИА „Новости”. 

Огънят се движи на север, към Москва и наближава Шатурски район на Московска област, където са разположени много торфища, обясни пред ТАСС директорът на горското стопанство на Владимирска област. Според Министерството на извънредните ситуации обаче няма заплаха от торфени пожари, тъй като торфищата са наводнени. 

За момента в Русия горят над 3 милиона хектара гори – площ, сравнима с територията на Белгия, което руския президент подчерта като положителна тенденция в сравнение с миналата година, когато според „Грийнпийс" в Русия са изгорели над 16 милиона хектара гори - територия, която може да побере цяла Гърция или половин Германия. 

Заедно с пораженията, нанесени тази година от горските пожари в Европа, това е нов тежък фактор в борбата с климатичните промени.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: