Националният празник на Украйна и цената на нейната независимост

Националният празник на Украйна и цената на нейната независимост Снимка: swansea.ac.uk

Без бляскав парад и масови тържества, тази година Денят на независимостта отбелязва и шест месеца от началото на руската инвазия, която иска да върне Украйна 30 години назад, в орбитата на Русия.

За тези шест месеца Украйна загуби почти 9000 военнослужещи, а ООН потвърди смъртта на около 5500 цивилни граждани. Бягайки от войната, близо 10 милиона украинци напуснаха страната. Но колкото по-драстични стъпки предприема Москва, толкова по-силно става чувството за национална идентичност на украинците. Същевременно обаче те са реалисти и шест месеца след руската инвазия се изправят смело пред тежките въпроси, които постави войната, пише ВВС

Един от тях е отношението към президента Володимир Зеленски. За украинците той е герой, но същевременно го критикуват, че не е подготвил страната за атаката от Русия, пренебрегвайки предупрежденията на западното разузнаване. Зеленски казва, че не е обявил ситуацията публично, за да избегне паника и хаос, включително в икономиката, но това така или иначе се случва и днес мнозина украинци смятат, че е трябвало да бъдат подготвени. 

Тревога буди и фактът, че след седмици разговори, планираната контраофанзива на юг и освобождаването на окупирания Херсон, все още не се осъществяват, въпреки ракетните удари с по-голям обсег в териториите, контролирани от Русия. Западните оръжия помагат на Украйна да удържа фронтовата линия, но ще е необходимо нещо наистина сеизмично, за да може Киев да изтласка Русия напълно. По всичко изглежда, че войната ще продължи, а цената ще става все по-непоносима за стотици хиляди украинци и семействата им. 

Only total defeat in Ukraine can cure Russia of its imperialism - Atlantic  Council
Украйна посреща Деня на независимостта с пленени руски танкове, изложени в Киев. Снимка - atlanticcouncil.org

Въпреки горчивата равносметка обаче, украинците днес са по-обединени от всякога, а граничните служби все по-често регистрират дни, в които завръщащите се в страната са повече от тези, които емигрират.

"Днес мога да кажа с увереност, че 42 милиона украинци говорят в един глас. И това ни позволява да се изправим срещу всеки враг, включително Русия", казва пред ВВС бившият президент Виктор Юшченко, който през 2004 г., по време на предизборната си кампания срещу проруски кандидат, беше отровен с токсичен химикал, но оглави протестите срещу фалшифицираните избори и през 2005 г. застана начело на Украйна.

Юшченко укорява Запада, че не се е опълчил по-остро на руската агресия в Грузия през 2008 и на анексирането на Крим шест години по-късно, но отчита новата позиция на Украйна в света. "Днес повече от 50 държави изразяват солидарността си с на нашата борба, предоставяйки ни всякаква подкрепа - военна, финансова и хуманитарна", отчита Юшченко и е абсолютно уверен, че страната му може да победи в тази война. Той не е напуснал страната си и до днес живее в Киев.

Чувстват го и мнозинството украинци. „Тези цветове са ни много скъпи“, казва собственичка на малък шивашки бизнес, която до войната е изработвала хотелски униформи, но сега приема месечно над 2500 поръчки за национални знамена.

„Не знаехме дали този Ден на независимостта ще се случи, дали страната ни няма да бъде превзета, дали ще бъдем живи – затова да съм тук и да мога да празнувам е толкова значимо за мен”, казва през ВВС Олга Руденко, главният редактор на киевския новинарски сайт Independent. Създадена седмици преди войната, медията днес има милиони последователи.

Неотдавнашно споразумение позволи на Украйна отново да изнася зърно през Черно море - единственият дипломатически пробив в тази война. Някои го виждат като основа за мирен договор, но мирът изглежда много далеч, а за момента Украйна не контролира над една пета от територията си. При все това страната не губи вяра нито в себе си, нито в света – защото спасяването на независимостта на една страна означава спасяване на независимостта на всички.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: