Сръбският президент: „Няма да има колони от бежанци“

Сръбският президент: „Няма да има колони от бежанци“ Снимка: RTS

Сръбските и косовските власти ще се опитат да постигнат компромис преди края на август, заяви сръбският президент Александър Вучич

В телевизионно обръщение в неделя той призова НАТО да "си свърши работата" в Косово, отбелязвайки, че в противен случай Белград сам ще се заеме със защитата на своето малцинство.

"Няма да има колони от бежанци. Ще спасим нашите хора от преследване и погроми, ако НАТО не иска да направи това, ако силите на КФОР не искат да направят това", каза Вучич, цитиран от Euronews.

Напрежението в региона нараства след преговорите в Брюксел с посредничеството на ЕС, които приключиха безрезултатно.

Новият конфликт между Белград и Прищина възникна, след като косовските власти обявиха пререгистрация на автомобили със сръбски номера и издаване на временни документи за сръбските граждани, влизащи в републиката.

Тези мерки бяха обявени в края на юни и трябваше да влязат в сила от август. Протести обаче избухнаха в Северно Косово близо до сръбската граница. Косовските сърби блокираха пътищата и започнаха да издигат барикади. Въвеждането на новите правила беше отложено с месец - до първи септември.

Косовското ръководство подчертава, че тези изисквания са огледални мерки. Белград прилага подобни правила за влизане на косовски албанци вече около десетилетие.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: