Израел е притеснен от възможна кибератака на предстоящите избори

Израел е притеснен от възможна кибератака на предстоящите избори Снимка: pixabay.com

Твърди се, че „чужда държава възнамерява да се намеси в изборите чрез киберсредства, хакери и т.н.”, казва бивш шеф на израелската служба за вътрешна сигурност (Shin Bet).

След сриването на сайта на финландския парламент, последвано и от срив на правителствения сайт, сега и Израел предупреди за възможна кибератака, чрез която друга страна може да се опита да повлияе на изборните резултати при предстоящите през ноември избори.

Опасенията не са нови. През януари 2019 г., в навечерието на първия тур на изборите, бившият шеф на Shin Bet Надав Аргаман се появи в университета в Тел Авив, предупреждавайки за „ намесата на чужда държава и ход, който може да повлияе на резултатите от изборите“.

Сега отново се появиха предупреждения – първоначално във в. „Маарив”, в които се посочва, че „Израел е загрижен за възможността за външна намеса, особено чрез киберсредства”. От публикацията става ясно, че се визира Русия и дори се твърди, че израелското правителство е изпратило нота с подобно предупреждение.

Руското посолство отхвърли такава възможност с остро публично опровержение, а официален Израел отрече да е изпращал подобно предупредително писмо. Все пак медиите посочват, че действително е имало „конкретно и целенасочено съобщение, включващо искане за избягване на всякаква намеса в демократичния процес в Израел”.

От своя страна израелското разузнаване Shin Bet просто обяви, че „не обсъжда диалога, който провежда с разузнавателните организации по света“.

Израел инвестира много усилия, за да изгради защита срещу чужда намеса и кибератаки от този вид, която би задълбочила политическите проблеми в страната.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: