Тайланд намалява данъците и въвежда 10-годишни визи за чуждестранни специалисти

Тайланд намалява данъците и въвежда 10-годишни визи за чуждестранни специалисти Снимка: 2mko.com

С помощта на тази схема Тайланд възнамерява да привлече 1 милион души от Япония, Южна Корея, Китай, САЩ и Европа

По думите на представител на правителството, за да стимулира икономиката и чуждестранните инвестиции, от септември Тайланд ще предлага 10-годишна виза на чуждестранни специалисти, пребиваващи в страната.

За това съобщава  The Epoch Times.

Нарит Тердстеерасукди, заместник-генерален секретар на Тайландския съвет по инвестициите заяви, че визата е предназначена за "чуждестранни кадри с висок потенциал и умения", особено за тези с опит в автомобилостроенето, електрониката и биотехнологиите.

Дългосрочната виза ще бъде достъпна и за чужденци, работещи дистанционно в Тайланд, както и за лица със състояние над 1 милион долара и пенсионери със стабилна пенсия

Кандидатите, отговарящи на изискванията, ще получат цифрово разрешение за работа, данъкът им върху доходите ще бъде намален до 17% от сегашните 35%, а предприятията ще бъдат освободени от разпоредбите, изискващи наемане на местно население.

Тхердстирасукди заяви, че Тайланд възнамерява да привлече един милион души от Япония, Южна Корея, Китай, САЩ и Европа чрез тази схема, която по прогнозни данни се очаква да донесе на икономиката на страната $27,6 млн.

Земя за чужденците

Новата дългосрочна виза ще помогне на Тайланд да стимулира икономиката, като привлече повече чуждестранни граждани. Миналия месец Министерството на вътрешните работи заяви, че ще изготви проект на правила, според които чужденците, отговарящи на условията за виза, ще получат право на собственост върху земята.

Според говорителя на правителството Танакорн Вангбонконгчан, по предложената схема чужденците ще трябва да инвестират 40 милиона бата (1 милион долара) в Тайланд в рамките на три години, за да получат правото да притежават земя. Той каза, че схемата ще позволи на чужденците да закупуват до 1600 м² земя.

Очаква се схемата, която ще бъде преразгледана след пет години, да внесе в икономиката на Тайланд 1 трилион бата (27 милиарда долара) и да увеличи инвестициите с 800 милиарда бата (21,8 милиарда долара).

Местните организации обче се притесняват, че това може да довде до това, че чужденците да заемат все повече и повече земя в Тайланд

Санан Ангуболкул, председател на тайландската търговска камара заяви, че правителството трябва да въведе допълнителни изисквания за чужденците при закупуването на земя, като например да позволи закупуването на земя само в специално определени зони.

Съгласно действащото законодателство, сега чужденците имат право да притежават не повече от 49% собственост в сградата на етажната собственост и да наемат, но не и да купуват земя в Тайланд.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: