Сърбия нарече суверенно дело на Белград създаването в страната на военна база на Русия

Сърбия нарече суверенно дело на Белград създаването в страната на военна база на Русия Снимка: sm.news

В Сърбия ще се създава военна база на Русия

Извънредният и пълномощен посланик на Русия в Белград Александър Боцан-Харченко допуска създаването на руска военна база в Сърбия. За това той разказа пред SM News.

Дипломатът подчерта, че разполагането на руски бази в Сърбия е суверенно дело на тази държава. Освен това, това е въпрос на самата Русия. "Що се отнася до съвместния хуманитарен център, той съществува и действа за реагиране при кризи в случай на хуманитарна катастрофа", добави той.

Боцан Харченко отбеляза също, че Сърбия се явява приятелска страна за Русия, а Белград "принципно отхвърля антируските санкции". В същото време той посочи и политическия компонент в споразумението за доставка на газ на най-благоприятна цена. 

Посланикът подчерта, че Русия осигурява енергийната стабилност на Сърбия. Освен това, страните продължават военно-техническото сътрудничество, в резултат на което се създават благоприятни условия за качеството на това, което се доставя.

По-рано министърът на вътрешните работи на Сърбия Александър Вулин обяви, че страната му отказва да влезе в конфликт с Русия и да стане "пехота на НАТО". Той посъветва западните си колеги да се извинят пред страната за военните действия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: