Русия обяви за "persona nоn grata" 14 дипломати от България

Русия обяви за "persona nоn grata" 14 дипломати от България Снимка: vchaspik.ua

Мярката е в отговор на решението на българската страна да обяви за"persona nоn grata" и за "неприемливи" 70 служители на руски задгранични учреждения

Днес (5 август)извънредният и пълномощен посланик на Република България в Руската федерация А.Кръстин бе поканен в Министерството на Външните работи (МВнР) на Русия, където му беше връчена нота от Министерството за обявяването му за "persona nоn grata" и за "неприемливи" на 14 сътрудници на дипломатическото представителство и консулските учреждения на България в Русия.

Това се съобщава на официалния сайт на Министерството на външните работи на Руската Федерация.

"Мярката е в отговор на с нищо немотивираното решение на българската страна да обяви за "persona nоn grata" и за неприемливи 70 служители на нашите задгранични учреждения, да въведе квоти за числеността на дипломатическия и административно-техническия персонал на Русия в България, а също така временно да закрие Генералното консулство на Руската федерация в гр. Русе. 

Бихме искали да подчертаем, че отговорността за последствията от тези контрапродуктивни стъпки лежи изцяло и напълно на българското правителство начело с господин Петков.

Смятаме, че подобни действия не само нанасят значителен ущърб на традиционните връзки между нашите страни, накърняват правата на сънародниците ни, лишени от достъп до консулско обслужване, но и свидетелстват за по-нататъшната деградация на колективния Запад, готов да жертва интересите на партньорите си, само и само да навреди на Русия. Безусловното следване на тази деструктивна линия от официална София предизвиква съжаление.

Убедени сме, че неприятелските стъпки по отношение на Русия нямат нищо общо с националните интереси на България и нейния народ", се казва в съобщението на МВнР на Русия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: