Неизвестна радикална религиозна група атакува вчера азербайджанското посолство в Лондон

Неизвестна радикална религиозна група атакува вчера азербайджанското посолство в Лондон

Религиозните фанатици са нахлули в сградата и с призиви за „огън и меч”, са свалили държавния флаг на Азербайджан и са окачили религиозни знамена и лозунги.

Само бързата намеса на британската полиция е спасила азербайджанските дипломати, съобщава aa.com.tr. 

Министерството на външните работи на Азербайджан излезе с изявление, в което подчерта, че "Превземането на посолството и заплахата, надвиснала над азербайджанските дипломати, са грубо нарушение на Виенската конвенция". 

Изявлението дава данни и за нападението: "Влизайки в сградата на посолството, членовете на вандалската група издигнаха религиозни знамена и крещяха радикални религиозни лозунги на балкона. След намесата на местната полиция нападателите бяха изведени от сградата и задържани. Служители на посолството не са пострадали. Инцидентът се разследва от правоприлагащите органи”.

Позовавайки се на дипломатически източници, Azeri Daily съобщи, че по предварителни данни религиозната група е извършила акта под въздействието на шиитската екстремистка организация „Съюз на слугите на Махди”, създадена от шиитски духовници, заселили се наскоро в Лондон, По-късно въпросната организация пое отговорността за атаката.

Междувременно днес Министерството на външните работи на Азербайджан извика изпълняващия длъжността шарже д'афер на Великобритания и република Ирландия. Обърнато му е внимание, че Обединеното кралство трябва да предприеме мерки за сигурността на дипломатическите мисии в съответствие с международните правни задължения. 

Изразено е и искане за задълбочено разследване на вандалския акт от съответните структури на Обединеното кралство и привличане под отговорност на замесените лица.

От посолството на Азербайджан в Лондон съобщават, че дейността на дипломатическата мисия е възобновена, щетите се възстановяват, а държавният флаг и държавните атрибути отново са на мястото си върху сградата на посолството.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: