България продължава преговорите с "Газпром" за възобновяване на доставките

България продължава преговорите с "Газпром" за възобновяване на доставките

Като при това поставя условие за промяна на детайлите на договора. Това съобщава Нова телевизия, позовавайки се на думите на председателя на борда на директорите на "Булгаргаз" Иван Топчийски

"Въпреки че в момента няма доставки, все още текат преговори. Не знаем как ще се развие кореспонденцията, но има възможност за възобновяване на доставките. Тази тема не е напълно затворена. Говорим за договор, който имаме до края на годината. Хипотетично нещата могат да се променят. Не затваряме страницата, докато има гаранции, че няма да има рискове за „Булгаргаз“ при промяна на условията“, заяви  Топчийски.

В края на април "Газпром" спря доставките на газ за Булгаргаз (България) и PGNiG (Полша) поради неплащане в рубли.

На 31 март президентът Владимир Путин подписа указ „За специален ред за изпълнение от чуждестранни купувачи на задължения към руски доставчици на природен газ. В съответствие с документа плащането на руския тръбопроводен газ, доставен след 1 април на чуждестранни контрагенти, посочени в постановлението, трябва да се извършва изключително в рубли.

За тази цел в Газпромбанк за чуждестранни купувачи се откриват специални сметки в рубли и валута от тип "К". Чуждестранният купувач плаща за газа във валутата на договора, банката я продава на Московската борса и превежда рубли на Газпром. В този момент задължението за плащане на природния ресурс се счита за изпълнено. Ако условието не е изпълнено, доставката спира.

България, заедно с Полша, беше сред първите, които се отказаха от новата система. Според "Булгаргаз" "предложената от Русия нова двуетапна процедура за плащане създава значителни рискове за България, включително извършване на плащания без получаване на доставки на газ от руска страна, пише "Комерсантъ".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: