Издирван за голяма финансова измама в Европа живее нашироко в Русия

Издирван за голяма финансова измама в Европа живее нашироко в Русия Снимка: themoscowtimes.com

Бившият главен изпълнителен директор на Wirecard AG, австрийският гражданин Ян Марсалек, е в списъка на Европол с най-издирваните лица.

Той напуска поста си и „изчева” дни, след като през 2020 г. одит в свръхуспешния немски стартъп за електронни разплащания Wirecard AG установява липсата на близо € 1.9 милиарда. Компанията обявява фалит, без да може да обясни „изчезването” на огромната сума, припомня The Moscow Times.

Твърди се, че Марсалек бяга в Беларус през Естония часове, след като напуска поста си във финансовата структура, и се установява в Русия. Това потвърждава подозренията, че цялата дейност на Wirecard е била контролирана от руските служби за сигурност, съобщи в началото на седмицата разследващата организация „Център Досие” в доклад, публикуван в сайта ѝ.

Бягайки първоначално в Минск, Марсалек получава фалшив австрийски паспорт, с който влиза в Русия. През 2021 г. бившият финансов топ-мениджър получава руско гражданство, снабдявайки се с руско име и фалшив руски паспорт, чийто номер липсва в националната база данни, но пък съвпада с номера на стария паспорт на руска депутатка, посочва докладът.

Цитирайки неназован източник от ФСБ, публикацията изяснява, че Марсалек има и втори руски паспорт на неизвестно засега име. Видео и снимки, с които Център „Досие” разполага, показват, че под охраната на Федералната служба за сигурност (ФСБ), Марсалек понастоящем живее в елитното московско предградие Барвиха.

От началото на разследването Кремъл отрича човек с името Ян Марсалек да е в Русия и твърди, че няма информация за местонахождението му. Руските служби не са коментирали и доклада на „Център Досие”

Заради подозрения, че е лобирала за фалирата Wirecard и последвалия скандал, който разтресе Германия, е разпитвана Ангела Меркел. В тази връзка са разследвани и бившият министър на отбраната на Германия, Карл Теодор цу Гутенберг, както и тогавашния финансов министър и настоящ канцлер Олаф Шолц. И тримата отричат връзки с Wirecard. 

Компанията е сочена за технологичен авангард в немския финансов сектор, а през 2018 е в списъка на 30-те най-успешни немски компании. Преди уличаването в измамата, довела до фалита, Wirecard се занимава с рискови инвестиции, голям дял от които са свързани с Китай. Предвид глобалния обхват на операциите, уликите за връзки на Wirecard с руските служби за сигурност отново „възпалиха” атмосферата около машинациите на финансовата структура.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: