Андалусия изсъхва, тежка е ситуацията и в Румъния

Андалусия изсъхва, тежка е ситуацията и в Румъния Снимка: https://pixabay.com/

Тази година Испания преживя няколко аномални горещи вълни

Андалусия изсъхва: южната част на Испания все повече заприличва на африканска пустиня. Регионът преживя три изключителни топлинни вълни през последните три месеца след необичайно суха зима. Маслиновите дървета просто спират да дават плодове. Фермерите са отчаяни.

„Производството ще намалее с 80 процента тази година. Вижте, дърво с такъв размер се нуждае от поне 4-5 литра течност дневно. Но не ги получава.“

Около една трета от насажденията и овощните градини са свързани към напоителната система. Но това също не е вариант - водохранилищата, откъдето водата влиза в каналите, пресъхват по същия начин: средното ниво на запълненост вече е 30%, има и напълно сухи.


Испания доставя почти половината от зехтина на световния пазар. Така сушата едновременно ще нанесе тежък удар на бюджета на кралството и ще допринесе за глобалната хранителна криза.

Най-голямата напоителна система в Румъния спря работа поради суша.

Най-голямата напоителна станция в Румъния в окръг Браила беше затворена в сряда поради ниско ниво на водата в Дунав. Това съобщава   Радио Румъния.

Станцията осигурява напояване на 250 хиляди хектара обработваема земя в окръзите Браила и Яломица.

Според Михаела Бордей, директор на окръжния отдел за мелиорация, „преди имаше сухи години, но никога като сега, а освен това сушата идваше през август“.

Правят се опити за удълбочаване на речното корито, но има малка надежда станцията да успее да заработи отново при постоянно намаляващото ниво на водата в река Дунав.

„В Румъния, за съжаление, високите температури, липсата на вода в почвата, сушата на практика обхвана цялата страна“, заяви Петре Дая, министър на земеделието и развитието на селските райони, на заседание на правителството в сряда.

„Няма нито едно кътче в страната, където да няма суша, с изключение на някои ниско разположени блатисти райони, които не са включени в селскостопанския оборот на Румъния.“

Според Министерството на земеделието и развитието на селските райони на страната, общата площ на засегнатите от сушата земи в Румъния е 150 000 хектара.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: