Reuters: Франция е против единните показатели за намаляване на потреблението на газ

Reuters: Франция е против единните показатели за намаляване на потреблението на газ Снимка: fotolia.com/ pp76

Франция е против въвеждането на единни показатели за намаляване на потреблението на газ в Европейския съюз

Франция е против въвеждането на единни показатели за страните от ЕС за намаляване на потреблението на газ, съобщи агенция Reuters, позовавайки се на източници от Министерството на енергийния преход на републиката.

Според събеседника на агенцията бъдещите показатели трябва да учитат експортните възможности на всяка страна.

"Реалните възможности за трансфер на газ от запад на изток във всеки случай са ограничени", съобщиха от Министерството, отбелязвайки, че целта за намаляване на използването на природен газ с 15% може да има сериозни икономически последици за Франция.

От Министерството подчертаха, че ще направят максималното, за да помогнат на европейските си партньори, но е безполезно да се полагат усилия за нещо, "което в крайна сметка няма да повлияе на възможностите ни да спасим нашите съседи".(

КЕШ Медия припомня, че по-рано Европейската комисия предложи да се намали купуването на природен газ с 15% през следващите осем месеца, а при необходимост - да се намали потреблението принудително.

Във вторник, 26 юли, в Брюксел ще се проведе извънреден Съвет на министрите на енергетиката на страните от ЕС, на който ще се обсъди въпросът за намаляване на зависимостта от газ, нефт и въглища от Русия. По-специално ще бъде разгледан въпросът за намаляване на потреблението с 15%. Редица европейски държави, включително Унгария, Португалия, Испания и Гърция, вече се противопоставиха на предложението на Брюксел.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: