Великобритания: животът стана скъп, смъртта – също

Великобритания: животът стана скъп, смъртта – също Снимка: loveinflower.com

Изследване на застрахователната компания SunLife insurance установи, че едно на всеки шест опечалени семейства има значителни финансови притеснения при погребението на близките си.

Инфлацията удря британците и в най-тъжните моменти от живота им. Скочили са таксите за всички погребални услуги и ритуали, а жителите на Обединеното кралство все по-често избират най-евтините опции и харчат по-малко пари за цветя, отбелязва Mirror. 

Средно, цената на погребалните услуги се е повишила с £ 20 от 2021 г. насам, но има фирми, които са добавили към стойността на миналогодишните си услуги над £ 100. Повишени са цените на всичко – транспорт, наем на място, кремация, обслужване, печатни услуги, кетъринг и пр. Разходите продължават да растат, като пикът се очаква през септември. 

В действителност миналата година цените за първи път паднаха с 3.1% до средна обща стойност от £ 4 056, но това идва от масовия избор на по-евтини услиги и пособия, както и от единствения сектор, отбелязал понижение на цените - по-ниските възнаграждения на погребалните служители. Друга разрастваща се тенденция е, че все по-често опечалените не купуват място за урната с пепелта на близките си, а я съхраняват сами.

Инфлацията в Обединеното кралство е повсеместна и удари 9.4%, продължавайки тенденцията, заложена от Brexit и доразвита от пандемята.  Икономически анализатори констатират подобна ситуация в глобален план. Спадът в икономиката, предизвикан от ковид-кризата, се оказва със значително по-дълго действие, а войната на Русия в Украйна доведе до скок в цените на храните и горивата, което практически означава тотално поскъпване. Глобална тенденция е и фактът, че помощите, предоставяни от държавите на гражданите им, не могат да настигнат темпа на инфлацията.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: