Новаторска стъпка на VW в снабдяването с микрочипове

Новаторска стъпка на VW в снабдяването с микрочипове Снимка: carbuzz.com

Софтуерното звено на автомобилни гигант Volkswagen, наречено Cariad, обяви, че започва партньорство с швейцарската компания ST Microelectronics (STM) за разработване на микрочипове за мрежова работа.

Според Cariad, целта е да се произвеждат процесори и системи, които позволяват на контролните блокове и сложните контролни функции да се свързват по-тясно.  Volkswagen също обяви целта си – да създаде собствен дизайн на чипове, като първоначално разработи хардуер в сътрудничество с други компании. 

VW вече има такива споразумения с немската компания Bosch и американската Qualcomm, съобщава dpa. Сътрудничеството със STM бележи нов етап в  развитието на тази стратегия. 

По този повод Мурат Аксел, член на управителния съвет на VW, който отговаря за доставките, каза: „Така гарантираме, че ще се произвеждат точно онези чипове, които са необходими за нашите автомобили и си осигуряваме снабдяване за години напред”.

Проблемите с веригите за доставки, засягащи по-специално чиповете, причиниха сериозни трудности на VW през последната година, което доведе до затваряне на някои производствени мощности за продължителни периоди. Явно, автомобилният гигант ще решава занапред този проблем, преодолявайки със собствени разработки зависимостта от традиционните доставчици на електроника за автомобилната промишленост.

Автомобилите с допълнително оборудване в момента изискват до 100 отделни контролни блока. Целта на VW е да стандартизира производството си, да определи технически стандарти и да намали производствените разходи.

Главният изпълнителен директор на Cariad Дирк Хилгенберг смята, че съвместният проект със STM е важен именно по отношение на стандартизацията. „Използването на унифицирана, идеално адаптирана архитектура във всички контролни устройства е огромен тласък за ефективното развитие на нашата софтуерна платформа“, казва той. 

Единната платформа се разработва с оглед да обслужва всички марки на автомобилопроизводителя, в това число VW, Audi и Porsche.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: