Европейската централна банка увеличи основния лихвен процент до 0,5%

Европейската централна банка увеличи основния лихвен процент до 0,5% Снимка: https://pixabay.com/

Във Франкфурт беше взето историческо решение - за първи път от 11 години Европейската централна банка повиши основния лихвен процент наведнъж с 50 базисни пункта: от 0% на 0,5%

Регулаторът, ръководен от Кристин Лагард, възнамерява да се бори по този начин с рекордната инфлация, чието ниво възлезе на 8,6% през юни.

Дните на отрицателни лихвени проценти по депозитите в еврозоната ще свършат тук (процентът беше -0,5% към днешна дата): това е и краят на сравнително достъпните ипотеки за жителите на еврозоната.

Лихвата по краткосрочните кредити вече е 0,75%.

Промяната на курса на паричната политика е свързана с риска от рецесия на фона на войната в Украйна. Правителствената криза в Италия също се отразява негативно на европейската икономика. Оставката на Марио Драги, който преди оглавяваше ЕЦБ, доведе до спад на основния индекс на фондовата борса в Милано. Заради политическата несигурност разходите за обслужване на държавния дълг на Италия ще се увеличат.

През септември се очаква ново увеличение на основната лихва на ЕЦБ. По този начин се следва глобалната тенденция: централната банка на Англия повиши лихвата си 6 пъти през последните шест месеца. Очаква се до края на годината основната лихва на Федералния резерв на САЩ да достигне 3,5%.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: