Естония купува от САЩ оръжие за $500 милиона

Естония купува от САЩ оръжие за $500 милиона Снимка: gagadget.com

Според съобщение на Държавния департамент на САЩ, става дума за шест реактивни системи за залпов огън (РСЗО) M142 (HIMARS).

„Тази сделка ще подкрепи външната политика и националната сигурност на САЩ, както и сигурността на техния съюзник в НАТО”, се подчертава в съобщението. Естония възнамерява да използва HIMARS, за да модернизира своите въоръжени сили, да подобри отбраната и сигурността си и да укрепи способността си за ограничаване на регионалните заплахи.

В края на май Полша също обяви намерението си да закупи системи HIMARS от САЩ. Полският министър на отбраната Мариуш Блашчак определи артилерията като важен сегмент от съвременното въоръжение, което войната в Украйна доказва. „Това е нашата стратегия за постигане на безопасност чрез възпиране. Полша ще стане артилерийската сила на Европа. За нас е важно потенциалният агресор да знае, че ако реши да нападне страната ни, ще му бъде много трудно”, заяви Блашчак.

Артилерийската система M142 HIMARS е базирана на триосно колесно шаси FMTV на американската армия и може да носи шест ракети MLRS или една оперативно-тактическа балистична ракета ATACMS. В зависимост от боеприпасите, обсегът на поразяване е от 45 до 500 км. В края на юни САЩ предостави на Украйна системи HIMARS, които украинските въоръжени сили вече редовно използват за обстрел на руски военни складове.

Руската агресия в Украйна стана повод за рязко увеличаване на военните бюджети, превъоръжаване и модернизиране на армиите на страните от ЕС, особено по източната граница на съюза. Това естествено ще доведе до преразпределение на националните бюджети, преструктуриране на икономиките и пренасочване на средства от други важни сектори като здравеопазване, инфраструктура, образование, промишленост и пр. 

Същевременно растат инвестициите в енергетиката, която се преустройва в посока на енергийната независимост - отново в резултат на войната на Москва и нейната икономическа стратегия. Европейските страни предвиждат и допълнително финансиране в областта на селското стопанство, предвид кризата в доставките на селскостопанска продукция от Украйна и Русия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: