Горещините в Европа предизвикаха вълна от горски пожари

Горещините в Европа предизвикаха вълна от горски пожари Снимка: belgium.postsen.com

Пожарникари, гражданска защита и граждани се борят заедно с огнената стихия.

Централната част на Португалия е особено силно засегната от пожари тази седмица, съобщава The Independent. Вчера срещу настъпващите пламъци се изправиха над 3000 огнеборци, заедно с местни селяни, защитаващи домовете си от огъня, подклаждан от екстремните температури и острата суша

Термометрите във вътрешността на страната са се устремили към 44° C, докато горещи и сухи въздушни маси от Африка продължават да се задържат над западния край на Иберийския полуостров. През юни 96% от територията на Португалия беше определена като зона на „екстремна“ или „тежка“ суша.

Страната е обявила червен код за опасност от пожари. Правителството временно забрани обществения достъп до горите, изложени на особен риск. Забранено е и използването на селскостопански машини и фойерверки в засегнатите райони. Въпреки това, в сряда пожарните служби са реагирали над 200 пожара. С това опожарената тази седмица земя в Португалия става около 10 000 хектара, съобщават от Агенцията за гражданска защита. Ранени са 135 души, включително 70 пожарникари, но няма жертви. 

Съседна Испания също се бори с голям пожар, възникнал при удар на мълния в понеделник в западния централен район Лас Хърдес. Огънят е погълнал около 3500 хектара. Температурите в много части на страната от няколко дни надхвърлят 40 °C и се очаква да се задържат така до следващата седмица.

Във югозападна Франция, в района на Бордо трети ден бушуват два пожара, въпреки усилията на 1000 пожарникари и самолети, разпръскващи вода. Пламъците са унищожили над 3850 хектара гори и пасища в региона, съобщиха от регионалната служба за извънредни ситуации. В последните седмици от околните къмпинги и села са евакуирани над 6000 души.

В Хърватия, където пожар унищожи 20 къщи близо до Дубровник, пламъците вече обхващат над 3000 хектара гори. Районът около Егейско море също не е пощаден. Пожар бушува на около 90 км от гръцката столица Атина, както и на остров Самос. С пожари се бори и далечният запад на Турция. Висока пожарна опасност е обявена и в Австрия, Италия и Англия, съобщава belgium.postsen.com.

Европейският съюз призова държавите-членки да се подготвят за горски пожари това лято, тъй като континентът е изправен пред нова екстремна промяна на времето, предизвикана според климатолозите от климатичните промени. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: