Защо самолетите летят само над Северния полюс, но не и над Южния

Защо самолетите летят само над Северния полюс, но не и над Южния Снимка: ferra.ru

Обяснението е съвсем просто

В интернет можете лесно да намерите информация за това, че граждански самолети не летят над Антарктида. Понякога дори се твърди, че полетите не преминават нито през Южния, нито през Северния полюс. Но с какво изобщо е свързано това?

Порталът iXBT.com отбелязва, че теоретично самолетите могат да летят над двата полюса: и над Южния, и над Северния. Но ако говорим за редовните търговски полети, те наистина не пресичат пространството над Антарктида. Няма и чак толкова много самолети, които летят през Северния полюс (например има полети от Дубай до Сиатъл и Лос Анджелис, от Ню Делхи до Вашингтон и Сан Франциско, от Шанхай или Гуанджоу до Торонто), но все пак има такива.

Така че, защо самолетите не пресичат Антарктида, ако такъв маршрут наистина е по-кратък и по-евтин?

Причините са много прости. Работта е там, че според географията на Южното полукълбо, по принцип сществуват твърде малко маршрути, които биха включили задължително пресичане на Антарктида. Общата площ на сушата в Южното полукълбо като цяло е наполовина по-малка, отколкото в Северното.

Като цяло могат да се отделят само два подобни маршрута. Това е рейсът от югоизточния бряг на Южна Америка до Югозападна Австралия и полетът от Южна Африка до Нова Зеландия. Нито един от тези полети обаче не набира толкова много пътници, за да може да се създадат редовни търговски полети.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: