Иран планира да доставя на Русия дронове

Иран планира да доставя на Русия дронове Снимка: mei.edu

На брифинг в Белия дом вчера съветникът по националната сигурност Джейк Съливан каза, че според американското разузнаване става дума за стотици безпилотни апарати, някои от които с бойно оборудване.

Доставката е планирана за месец юли, посочва Politico. Информацията, получена от САЩ, предполага също, че Иран се готви и да обучава руски военни да използват машините.

Дроновете станаха неразделна част от продължаващата война както за Украйна, така и за Русия. Миналата седмица Украйна призова за дарения на хиляди дронове, за да подпомогне своите военни усилия.

Новината потвърждава предположенията, че Русия изчерпва капацитета си от собствени оръжия и разузнавателни дронове. Производството на руски безпилотни машини все още е в зародиш, докато Иран е значително по-напред в тази технология, като през май дори откри първата си фабрика за дронове в чужбина, в съседен Таджикистан. 

Иранските дронове вече са използвани във военни действия при атаките на йеменските бунтовници хуси срещу Саудитска Арабия. „Това е само един пример че Русия се обръща към държави като Иран, които вече са предоставяли оръжие за военна агресия. Ние ще продължим да изпълняваме нашата роля, за да помогнем за поддържането на ефективната защита на Украйна", подчерта американският политик.

Изявлението предшества посещението на американския президент Джо Байдън в Израел и Саудитска Арабия тази седмица. И двете страни досега не са се е присъединили към санкциите, наложени на Русия заради войната ѝ в Украйна. Според Израел, Иран е най-голямата регионална заплаха, като не само не признава еврейската държава, но призовава за унищожението ѝ. 

Ислямската република също е обект на международни санкции заради ядрената си политика. Това я сближи с Русия, внасяйки и някои елементи на конкуренция, тъй като и двете страни могат да изнасят петрола си само в държави, които не подкрепят санкциите, основно Индия и най-вече Китай.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: