Швейцарските газови доставчици не изключват криза през зимата

Швейцарските газови доставчици не изключват криза през зимата Снимка: swisswanderlust.com

Президентът на индустриалната платформа Swissgas казва, че швейцарците не са наясно колко крехка и ситуацията и колко малко трябва, за да се стигне до недостиг на газ в студените месеци.

Пред вестник Neue Zürcher Zeitung (NZZ) Андре Досе вчера предуреди, че задаващият се недостиг на газ и в други европейски страни, наред с експлозията на цените са „огромен проблем“ за швейцарските доставки.

„Няма краткосрочно решение. Слънчевата енергия е необходимо и добро решение, но с него няма да минем през зимата. Швейцария изостава от другите европейски страни и това, че нямаме енергийно споразумение с ЕС, не помага”, посочи Досе.

Бившият главен изпълнителен директор на Swissair, който е преминал в енергийния сектор, критикува и подхода на федералните власти в търсенето на широка подкрепа за енергийните си стратегии, посочва swissinfo.ch.

„При кризи трябва да се върви бързо напред – да се определят приоритети и да се вземат решения. Добрият стар швейцарски процес, при който всички решения трябва да бъдат възможно най-широко подкрепени, не работи в такива моменти“, смята Досе.

Според него Швейцария донякъде сама си е причинила възможната криза. Насочвайки критиката си към швейцарската енергийна стратегия, която гласоподавателите подкрепиха през 2017 г., Досе каза, че тя е „изградена върху пясък“ и не взема предвид много фактори като нарастването на населението или преминаването към транспорт, задвижван от електричество.

Що се отнася до плановете на правителството да предотврати зимния недостиг, Досе е на мнение, че стратегията за увеличаване на газовите резерви чрез предварителни покупки в чужбина, притиска швейцарските газови компании до краен предел.

Цените се покачват толкова драстично, че доставчиците изискват „астрономически високи финансови гаранции“ за бъдещи доставки, казва той. Тъй като банките и акционерите не са склонни да подкрепят подобни покупки, Досе смята, че държавните гаранции трябва да бъдат част от решението.

Природният газ съставлява приблизително 15% от потреблението на енергия в Швейцария и се използва най-вече за отопление и готвене. Около половината газ идва от Русия, въпреки че страната няма преки договорни отношения с руски компании, а швейцарските дистрибутори доставят синьото гориво основно от ЕС, най-вече от Германия и Франция.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: