Това липсваше: слънчевата енергия също ще поскъпне

Това липсваше: слънчевата енергия също ще поскъпне Снимка: ferra.ru

Цената на силиция, широко използван в производството на слънчеви панели, се повиши с близо 5% , което е най-високата цена на материала от края на 2011 г. насам

Един от най-важните материали, използвани при производството на слънчеви панели, поскъпна. И това се случва на фона на рязкото нарастване на търсенето му.

Полисилицият, широко използван в производството на слънчеви панели, поскъпна с близо 5% в сряда, което е най-високата цена на материала от края на 2011 г. насам, съобщи информационната агенция Bloomberg. 

В същото време доставките са ограничени, тъй като някои производители или изчакват, или затварят за техническо обслужване.

Съобщава се, че разходите могат да продължат да нарастват през третото тримесечие на годината, а цената на самите слънчеви панели може да се увеличи.

В същото време САЩ преживяват енергийна криза заради военните действия в Украйна. Цените на газа са толкова високи, че се превръщат в бреме за обикновените потребители. Преди дни Байдън каза, че "причината, поради която цените на бензина и хранителните продукти се покачват, това е Русия. Русия, Русия, Русия".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: