Хенри Кисинджър посочи три варианта за прекратяване на конфликта в Украйна

Хенри Кисинджър посочи три варианта за прекратяване на конфликта в Украйна

Руско-украинският конфликт може да бъде решен по три начина и в зависимост от това кой от тях ще бъде реализиран, Северноатлантическият алианс ще бъде отслабен или засилен

Бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър е заявил това в интервю за The Spatator.

Според него първият сценарий предполага, че руските войски ще останат на позициите, заети до днес, като по този начин ще получат „20% от Украйна и по-голямата част от Донбас, основните индустриални и селскостопански зони и ивица земя по Черно море“. Кисинджър е убеден, че подобен вариант би бил победа за Русия, докато значението на НАТО не би било "толкова решаващо", колкото се смяташе досега.

Според него вторият вариант предполага, че Русия ще се „опитат да   прокудят“ от Крим, територия, над която е поела под контрол преди началото на спецоперацията. Според бившия държавен секретар на САЩ в този случай „ще възникне въпросът за война със самата Русия“.

Третият вариант - Киев ще успее да "удържи Русия", а линията на конфронтация ще бъде "избутана" до границите преди началото на спецоперацията - това ще означава загуба за официална Москва, смята Кисинджър. Той обясни, че в този случай Украйна ще бъде превъоръжена, ще се установят тесни връзки между нея и НАТО или самата страна ще стане част от алианса.

Бившият държавен секретар смята, че украинският президент Володимир Зеленски е решил да приложи третия вариант.

Освен това, добавя Кисинджър, този сценарий би бил "значително постижение" за западните страни, НАТО ще бъде допълнително укрепен от присъединяването на Финландия и Швеция, а Украйна ще има "най-големите сухопътни сили в Европа".

„За първи път в най-новата история Русия ще трябва да се изправи пред необходимостта да съжителства с Европа като цяло, а не с Америка като главно звено в защитата на Европа с нейните ядрени сили“, убеден е бившият държавен секретар.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: