Инфлацията по света е по-висока, отколкото през 80-те години на миналия век

Инфлацията по света е по-висока, отколкото през 80-те години на миналия век Снимка: weforum.org

В 37 от 44 развити икономики инфлационните нива през последните две години са се удвоили, сочи анализ на Pew Research Center.

През 2020 г., с рецесията, предизвикана от пандемията, инфлацията изглеждаше като нещо временно, въпреки разрушените вериги за доставки, недостига на работна ръка, спада в производството и други проблеми, за които политиците смятаха, че рано или късно ще се оправят.

Между началото на 1991 г. и края на 2019 г. годишната инфлация в САЩ е средно около 2,3% на месец и надхвърля 5,0% само четири пъти. Днес американците оценяват инфлацията като основен проблем на нацията, а президентът Байдън каза, че решаването на ситуацията е негов основен вътрешен приоритет.

За Турция през първото тримесечие на 2022 г. повишението е 54,8%. В Израел покачването е наполовина по-малко, но се развива най-бързо. Има обаче и изключения като Индонезия, Саудитска Арабия и Япония, където повишението на инфладията е до 2.4%, сочи публикация в бюлетина на Световния икономически форум (www.weforum.org)

Сега от американската администрация признават, че са пропуснали момента за решителни мерки. Според последния доклад на Бюрото по трудова статистика, годишната инфлация в САЩ през май е била 8,6%, най-високото ѝ ниво от 1981 г., измерено чрез индекса на потребителските цени (ИПЦ), докато за ЕС цифрата за май е 8.1%.

Тенденцията е глобална и според анализа на Pew Research Center инфлационните процеси продължават, като в 37 от наблюдаваните 44 държави средният годишен темп на инфлация през първото тримесечие на тази година е бил поне два пъти по-висок от този през първото тримесечие на 2020 г., в разгара на пандемията. 

По данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в 16 държави инфлацията през същия период на 2022 г. е над четири пъти по-висока от нивото на предходните две години.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: