Фармацевтичният гигант Novartis съкращава 1400 работни места в Швейцария

Фармацевтичният гигант Novartis съкращава 1400 работни места в Швейцария Снимка: swissinfo.ch

Мярката ще засегне над 10% от работниците и ще се приложи през следващите три години.

Компанията с централа в Базел информира служителите си за това решение във вторник. Освен това Novartis планира да съкрати 8 000 от общо 108 000 работни места в предприятията си по света, съобщава swissinfo.ch. 

В отговор на запитване от информационна агенция AWP, от компанията потвърдиха вътрешното съобщение пред изданията на TA-Media.

В началото на април Novartis обяви цялостно преструктуриране, с което се надява до 2024 г. да спести най-малко $ 1 милиард (960 милиона CHF). В центъра на процеса е сливането на отделните досега подразделения Innovative Pharmaceuticals и Cancer Drugs.

В допълнение към адаптирането на оперативната си структура, Novartis също така опростява глобалните си функции във финансите, човешките ресурси, правните въпроси и комуникациите. Това ще премахне необходимостта от редица позиции в цялата компания. 

„Novartis постига бърз напредък в прилагането на тези промени в цялата организация и сформирането на повечето лидерски екипи на глобално ниво вече е факт“, каза говорител на световния фармацевтичен производител. В изявлението му се казва още, че компанията е наясно с въздействието на тези промени върху служителите и гарантира, че където е уместно, чрез представителни органи са изпълнени всички изисквания за консултации.

Това е нова практика за Швейцария, при която в подобни случаи или други кризисни ситуации вече се провеждат официални консултации с представители на служителите на неуправленско ниво, както и консултации с ръководствата в засегнатите сектори.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: