НАТО обсъжда най-голямото разгръщане на войски след Студената война

НАТО обсъжда най-голямото разгръщане на войски след Студената война Снимка: https://pixabay.com/

В резултат на срещата на върха на НАТО в Мадрид страните участнички могат почти да удвоят формирането на войски в източния блок на алианса, което ще бъде най-голямото разполагане на сили след края на Студената война

 Това съобщава испанският вестник El Pais, позовавайки се на източници. Също така страните ще приемат нова стратегическа концепция на НАТО, където Русия ще бъде обявена за пряка заплаха.

Според El Pais редица държави от НАТО искат да прехвърлят формированията на съюзническите войски в статут на бригади, което ще удвои броя на военните. Сега военните формирования на войските на НАТО наброяват от 1 хил. до 1,6 хил. войници.

Според източници на изданието, някои страни от НАТО биха искали да приемат дивизии, в които могат да служат до 15 000 войници. Вестникът съобщава още, че страните от алианса са готови да си доставят по-съвременни оръжия.

Според El Pais по време на срещата на върха страните от НАТО ще обсъдят и нова стратегическа концепция. В документа Русия ще получи статут на пряка заплаха, Китай - на системно и геостратегическо предизвикателство. Както отбелязва вестникът, новата концепция "ще сложи край на връзките с Москва".

https://elpais.com/internacional/2022-06-26/la-otan-decidira-en-madrid-el-mayor-despliegue-militar-desde-la-guerra-fria.html

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: