Илон Мъск планира да разшири бизнеса си в Обединеното кралство

Илон Мъск планира да разшири бизнеса си в Обединеното кралство Снимка: fastcompany.com

Първоначално скептичен за бизнес-опциите след Brexit, Мъск очевидно е променил мнението си.

След като разочава Великобритания, избирайки Германия за новата си Gigafactory Tesla, главният изпълнителен директор на автомобилостроителната компания изглежда на свой ред ще „преглътне горчиво хапче”, установявайки настоящата нерентабилност на немското си начинание, пише express.co.uk.

Разбира се, Обединеното кралство също не е пощадено от последствията на пандемията и войната в Украйна, затруднили сериозно редица важни производства и доставки. Сега обаче Илон Мъск се връща към идеята да разшири мрежата си за широколентов интернет на Острова, очаквайки лицензирането на шест нови наземни станции на Starlink, които ще прибави към сега действащите три. 

Перспективите са разширяването да укрепи съществуващата мрежа и да увеличи потребителите на висококачествената интернет услуга в Обединеното кралство.

Трите сега действащи наземни станции бяха пуснати в експлоатация преди британският индустриален регулатор Ofcom да промени своите разпоредби миналия декември, добавяйки нови проверки за риск от смущения и конкуренция в сферата на интернет.

Сега Ofcom определи 19 юли като крайна дата, за да отговори на искането на Starlink за шестте нови лиценза. Според регулатора, SpaceX е единствената компания, която в момента оперира с подобни съоръжения във Великобритания, което може да предостави огромно предимство на най-богатия човек на света.

Говорител на Ofcom заяви: „Нашата предварителна оценка е, че предоставянето на тези лицензи ще увеличи достъпа до висококачествени широколентови услуги, което би било от полза за потребителите в Обединеното кралство”.

Очаква се Ofcom да вземе решението си по заявката на Мъск до 15 септември.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: