Петер Сиярто: Цената на газа в Европа може да се увеличи четири до пет пъти

Петер Сиярто: Цената на газа в Европа може да се увеличи четири до пет пъти

Министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто смята, че заради събитията в Украйна и санкциите срещу Русия цените на газа за европейските потребители може да се увеличат четири до пет пъти

Говорейки в Будапеща във вторник, той каза, че все още не е ясно дали глобалното покачване на цените на енергията може да бъде спряно в краткосрочен до средносрочен план.

Сиярто отбеляза, че светът е изправен пред енергийна криза в резултат на събитията в Украйна и санкциите срещу Русия, включително намерението на страните от ЕС да прекратят доставките на руски петрол и газ.

„Цяла Европа я очаква двойно увеличение на цените на горивата, четири или петкратно увеличение на цените на газа“, каза той на церемонията по откриването на офиса на дъщерно дружество на американската петролна компания ExxonMobil.

Министърът подчерта, че унгарското правителство все още счита осигуряването на сигурно енергийно снабдяване като приоритет в дейността си и се стреми да диверсифицира енергийните доставки.

„Ето защо строим атомни електроцентрали и сключихме дългосрочни договори за закупуване на природен газ както от изток, така и от запад“, каза Сиярто.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: