Microsoft ще запише музика на кварцови пластини в случай на глобална катастрофа

Microsoft ще запише музика на кварцови пластини в случай на глобална катастрофа Снимка: ferra.ru

Един вид "Хранилище на Съдния ден", но за музика

Хората отдавна са загрижени по въпроса за съхранението на различни неща в случай, че на Земята се случи глобална катастрофа.

Колко струва само инициативата, в рамките на която е създадено хранилище със семена от различни видове растения. Така например, едно от най-мащабните се намира в Норвегия и се нарича се "Хранилището на Съдния ден". Към днешна дата то съдържа 1 145 693 "резервни копия" на семена.

С нещо подобно е решила да се заеме и Microsoft . Компанията ще попълни същото хранилище, само че там ще се разположи и колекция от световни музикални произведения, съобщава Global Music Vault.

Композициите ще бъдат записани на доста необичаен носител - кварц. Това е свързано с факта, че подобни пластини могат да бъдат подлагани на различни външни въздействия: да се пекат, варят, надраскват, замърсяват, да се излагат на електромагнитно излъчване и т. н.

Съобщава се, че размерът на всяка кварцова пластина ще бъде 75 х 75 мм, а дебелината - 2 мм. На един такъв носител могат да бъдат записани до 100 ГБ данни. При това той може да се съхранява "много хиляди години".

Първият запис ще влезе в хранилището още през 2023 година.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: