Индийско училище осигурява прохлада за учениците без климатици

Индийско училище осигурява прохлада за учениците без климатици Снимка: worldarchitecture.org

Авангардната сграда е като оазис в сърцето на пустинята Тар, където температури от 45°С и пясъчни бури са чести природни явления.

В щата Джайсалмер, северозападна Индия, едва една трета от жените могат да четат и пишат. Преподавателският и административен екип на училището „Раджкумари Ратнавати” се надяват да подобрят тази статистика и вече обучават над 400 ученички на възраст от 4 до 16 години, пише Euronews Green.

Училището привлича децата не само с образователните си възможности. Сградата е шедьовър на екологичното строителство и благодарение на овалната си форма и модерната геотермална система за охлаждане не се влияе от екстремните климатични условия. Проектирана е от Даяна Келог и архитектурната ѝ компания Diana Kellogg Architects, основана през 1992 г. в Ню Йорк. 

„Исках да направя сграда, която едновременно да се слива и да израства от природния пейзаж. В крайна сметка се спрях на този овал, който резонира на представата ми за безкрайност“, казва Келог пред архитектурното списание Dezeen.

Избраната овална структура от 836 квадратни метра е опасана от масивна външна стена, а класните стаи са защитени от също така масивен вътрешен зид. Овалният двор предлага засенчени места по всяко време на деня. 

Сградата се захранва с електричество от слънчеви панели на покрива. Оформени като навес, те също създават сенчест участък. Варовиковата мазилка по вътрешните стени е безкомпромисна изолация, която поддържа прохладата, осигурена от геотермалната енергийна система. Водосборна конструкция събира и рециклира дъждовната вода. 

Училището е построено от местни строителни работници, издялали на ръка основният строителен материал - каменни блокчета от местния пясъчник. Решетъчната каменна зидария кореспондира с типичния за района декоративен стил, предпазва учениците от пясъчните бури и осигурява естествена светлина. 

Задачата на архитектурния екип е да развие комплекс от три сгради, създавайки културен център за местната общност. След училището, предстои строителството на мултифункционална зала и библиотека с музей. Проектът се изпълнява по поръчка на CITTA, американска организация с нестопанска цел, посветила се на предизвикателството да подкрепя изолирани общности в отдалечени георграфски райони с екстремен климат и трудно икономическо развитие.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: