Рискът от използване на ядрени оръжия достигна своя пик след края на Студената война

Рискът от използване на ядрени оръжия достигна своя пик след края на Студената война Снимка: https://pixabay.com/

Стокхолмският международен институт за изследване на мира (SIPRI) смята, че рискът от използването на ядрени оръжия в света е достигнал най-високото си ниво след Студената война

Експерти твърдят, че всички сили от "ядрения клуб" (Русия, САЩ, Великобритания, Франция, Китай, Индия, Пакистан, Израел и Северна Корея) възнамеряват да увеличат броя на бойните глави през следващите години и модернизират своите ядрени арсенали.

„Рискът от използване на ядрени оръжия сега изглежда по-висок, отколкото когато и да било след разгара на Студената война“, казва Дан Смит, директор на института, в коментар към доклада на SIPRI.

Според SIPRI е имало леко намаление на ядрените арсенали през 2021 г. От института обаче очакват те да нараснат през следващото десетилетие.

Лидери по броя на разгърнатите ядрени бойни глави (януари 2022 г.):

   САЩ - 1744 (заедно с запасите - 3708);
   Русия - 1588 (4477);
   Франция - 280 (290);
   Великобритания (през 2021 г. страната отказа да публикува данни за ядрени бойни глави) - 120 (180).

Експертите на института отбелязват, че ситуацията се влошава от изостряне на ядрената реторика от страните от „ядрения клуб“.

Както се казва в доклада, поради влошаването на отношенията между страните възникнаха проблеми и в областта на ядрената дипломация.

И така, след нахлуването на Русия в Украйна, преговорите между Руската федерация и САЩ за стратегическа стабилност всъщност бяха замразени.

Освен това постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН Китай, Русия, Франция, САЩ и Обединеното кралство не са се присъединили към Договора за забрана на ядрените оръжия, а ядрената сделка с Иран не е съгласувана от участниците.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: